2 wanita ini didakwa bunuh Kim Chol, Aisyah terancam hukuman mati

0
177
Siti Aisyah dikawal polisi Malaysia. Foto : Malaysiakini.com

KUALA LUMPUR, TERKINI.COM- Dua wanita asal Vietnam, Doan Thi Huong dan warga negara Indonesia, Siti Aisyah didakwa oleh Mahkamah Majistret Sepang Selangor, atas tuduhan membunuh warga negara Korea Utara, Kim Chol di Bandara Antara Bangsa, Kuala Lumpur, Malaysia pada 13 Februari lalu.

Dakwaan tersebut ditandatangani oleh Wakil Pendakwa Raya Selangor, Muhammad Iskandar Bin Ahmad yang diberi kuasa sebagai pengacara negara Malaysia. Seperti dikutip dari Malaysiakini.com, Siti Aishah (25) hadir dalam persidangan dengan memakai kemeja-T merah dan seluar jeans biru dan dibawa masuk ke kandang tertuduh tepat jam 10.03 pagi.

Dalam dakwaan disebutkan Siti Aisyah bersama empat orang lagi yang masih bebas pada 13 Februari 2017 telah membunuh Kim Chol dengan paspor Korea Utara Nomer 836410070 kurang lebih pukul 09.00 pagi di Keberangkatan Lapangan Antar Bangsa Kuala Lumpur 2 (KLIA 2), Daerah Sepang, Selangor Darul Ehsan.

Karena perbuatan tersebut Siti Aisyah dihukum di bawah Seksyen 302 Kanun Keseksaan atau pembunuhan berencana bersama Seksyen 34 kanun yang sama. Atas perbuatan tersebut, Siti Aisyah terancam hukuman mati.

Dakwaan dan hukuman yang sama juga diberikan kepada warga Vietnam, Doan Thi Huong (28).

Sidang dakwaan yang dihadiri puluhan wartawan media cetak lokal dan internasional tersebut turut dihadiri Wakil Duta Besar KBRI Kuala Lumpur, Andreano Erwin, Ketua Satgas Perlindungan WNI, Yusron B Ambary dan pengacara Siti Aisyah, Goo Soon Sheng dari Goo and Azura Firm.

Kim Chol yang mmerupakan saudara tiri pemimpin Korea Utara, Kim Jung-un dikenal juga dengan nama Kim Jung-nam. (MK/Ant/TC)

LEAVE A REPLY